Talotutkimus Kairitek Oy

Kosteus- ja vesivahinkojen selvitykset

Märkätilojen kosteusmittausta ja kosteustutkimusta Oulun läänissä.
Etusivu Palvelut Yhteystiedot Sivukartta Ota yhteyttä

Kosteusmittaus

Rakenteen kosteusmittaus voidaan tehdä rakenteita rikkomatta pintakosteumittauksena tai rakenteesen tehdystä reiästä rakennekosteusmittauksena. Pintakosteusmittaus on tarkkuudeltaan epävarmempi ja tarkempi tulos saadaan vasta rakennekosteusmittauksella.

Pintakosteusmittausta käytetään yleisesti märkätilojen toimivuuden arviointiin, sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi kellarin rakenteiden kosteuden arviointiin. Pintakosteusmittarit perustuvat sähkönjohtavuuden mittaukseen, jolloin märkä alusta näkyy suurempana sähkönjohtavuutena. Pintakosteusmittauksen yhteydessä on ehdottomasti selvitettävä rakenteen kunto laajemmin, jotta mahdollisen kosteusongelman aiheuttaja saadaan selville ja se voidaan poistaa.

Ennen märkätilojen pintakosteusmittausta niiden suositellaan ollen käyttämättömänä 2-3 vuorokautta, jotta laattoihin, laattojen saumoihin sekä laatan ja vesieristeen väliin päässyt vesi ehtii kuivua.

Rakennekosteusmittaus antaa tarkemman rakenteen kosteuspitoisuudesta. Rakennekosteusmittauksessa porataan reikä rakenteeseen ja mittarin anturi asetetaan tiivisti. Menetelmällä mitataan rakenteen suhtellista kosteutta. Kiviperäisissä rakennekosteusmittaus tehdään pari vuorokautta reiän poraamisen jälkeen, jotta rakenteen suhteellinen kosteus on tasaantunut.

© Talotutkimus Kairitek Oy 2003 - 2015